WAARSCHUWING!

Waarschuwing: je Periscope content wordt mogelijk misbruikt!

Wat is er aan de hand?

Op de één of andere manier kunnen ‘onbekenden’ jouw Periscope-uitzendingen opnemen of downloaden en vervolgens op YouTube plaatsen, onder hun eigen naam. Zij maken dan dus gebruik van jouw materiaal en doen alsof dat van henzelf is. Ook plaatsen zij er een link bij naar hun eigen website.

Eén van de bedrijven die dit doen is Low Light Movies. Als je op hun YouTube-account kijkt, zie je daar allerlei video’s van bekende en minder bekende scopers, zoals Alex Pettitt, die zelf niet eens weten dat hun video’s daar staan. De profielnaam heeft “Success Affiliate Nw” in zich, wat doet vermoeden dat het hier om de organisatie Success Affiliate Network uit Canada gaat.

Ook via hun is een flink aantal video’s te zien: www.lowlightmovies.com zijn allerlei video’s te zien van bekende scopers.

Ook mensen achter de volgende accounts op YouTube lijken Periscope-uitzendingen van anderen te plaatsen:

  • https://www.youtube.com/user/FJTawil
  • https://www.youtube.com/user/denrocke
  • https://www.youtube.com/channel/UCyEGnzxScLiC82RJFK_kXSA

Mag dit zomaar?

Voor zover ik weet niet! Lees hier wat Periscope er zelf over zegt:

We respecteren de intellectuele-eigendomsrechten van anderen en verwachten dat gebruikers van Periscope dit ook doen. We beantwoorden meldingen van vermeende schendingen van auteursrechten als deze in overeenstemming zijn met de toepasselijke wetgeving en op de juiste manier aan ons zijn geleverd.

Lees (onder het kopje Auteursrecht- & DMCA-beleid van Periscope) wat je ze vervolgens kunt toesturen als je het idee hebt dat jouw intelllectuele-eigendomsrechten geschonden zijn. Waarschijnlijk gaat het hier om gevallen waarbij jouw intellectuele eigendomsrechten geschonden worden tijdens een scope van iemand anders. In de situatie zoals ik die hierboven heb beschreven, gaat het echter om misbruik van het materiaal dat jij zelf al op Periscope hebt gezet.

Het materiaal is op YouTube geplaatst. Wat zegt YouTube over intellectueel eigendom?
Audiovisueel werk, zoals online video’s, valt volgens YouTube onder de regels over copyright. Periscope-video’s lijken me daar logischerwijs ook onder te vallen. Wordt jouw video dus zomaar gebruikt door een ander op zijn/haar YouTube-kanaal, dan wordt jouw copyright geschonden en dat mag dus niet.

Hoe weet ik of ook mijn video’s gebruikt worden door anderen?

Ga naar www.YouTube.com en type je Periscope-accountnaam in in de zoekbalk. Als je naam veel voorkomt, kan je ook de titel toevoegen van een recente Periscope-uitzending. Voer de zoekopdracht uit en kijk of je jouw uitzendingen bij de resultaten ziet staan.

Lucy Hall is één van de mensen van wie de Periscope-video’s geupload zijn naar het accout van Low Light Movies. Als je zoekt op haar naam en “social media” zie je het volgende:

Lucy Hall
Je ziet dan telkens ‘by Low Light Movies’ staan onder de blauwe titel… Lucy gaf aan dat bij een bepaalde video de titel ook niet correct was overgenomen, er was #lol toegevoegd. Het ging om een serieus onderwerp en zij had dat zeker niet toegevoegd.

Wat moet ik doen als mijn materiaal misbruikt wordt?

Op deze pagina van YouTube kan je een melding indienen over de schending van je copyright. Let op: je start op het moment dat je je klacht indient, een wettelijke procedure. Je kunt alleen zélf een klacht indienen over jouw materiaal, tenzij je een ander gemachtigd hebt om namens jou te handelen.

Bronnen: ik hoorde over dit probleem via een Periscope-uitzending van Lucy Hall. Haar Periscope-accountnaam is @LucysHall (dus met de s er nog tussen). Zij had het weer gehoord in een Periscope-uitzending van Dina Sadoriniou (Periscope-accountnaam @DinaSadoriniou). Verder komt de informatie van de websites van Periscope en YouTube.

Reacties

reacties