LinkedIn Office

LinkedIn: 3e-graads connecties niet langer openbaar

LinkedIn heeft een belangrijke wijziging doorgevoerd, die betrekking heeft op je 3e-graads contacten. Eerst even opfrissen:

LinkedIn connecties:

 • 1e-graads contacten: de mensen met wie je gelinkt bent. Je ziet een (1) naast hun naam en je kunt ze direct berichtjes sturen.
 • 2e-graads contacten: dit zijn de contacten van je 1e-graads contacten, vrienden van vrienden zeg maar. Ze hebben een (2) naast hun naam. Je kunt ze niet rechtstreeks een bericht sturen (tenzij je een betaald account hebt). Wel kan je ze uitnodigen om met je te linken door op ‘Connect’ te klikken.
 • 3e-graads contacten: dit zijn de connecties van je 2e-graads contacten, ze hebben een (3) naast hun naam. Als je nog de ‘oude’ versie van LinkedIn hebt, dan zie je van deze personen de hele naam weer gegeven als je op hun profiel staat en kun je, net als bij 2e-graads contacten, hen uitnodigen om te linken met de ‘Connect’ optie.
 • Bij al deze contacten kan je het hele LinkedIn-profiel bekijken. Tot de veranderingen zijn doorgevoerd:

Wat verandert er?

De mogelijkheid om met 3e-graads contacten te linken verandert. Er komen komen 2 opties:

1) als je op een specifieke naam zoekt, kan je bij de resultaten de hele achternaam van mensen zien. Deze mensen kan je gewoon uitnodigen om met je te linken via de ‘Connect’ optie en van deze mensen kan je het hele profiel zien.

2) als je een ander soort zoekopdracht uitvoert, met zoekwoorden als ‘accountant’ bijvoorbeeld, dan krijg je een lijstje met namen waarbij je bij de 3e-graads contacten alleen de eerste letter van de achternaam ziet. Deze mensen kan je niet meer direct uitnodigen d.m.v. de ‘Connect’ optie en ook de ‘contact info’ is niet meer zichtbaar. Ook kun je hun profielen niet meer geheel zien. Je ziet alleen nog het bovenste gedeelte van een profiel: de headline, de foto, de eerste letter van de achternaam en heel miniem nog wat andere informatie. De samenvatting, vaardigheden, uitgebreide informatie over verschillende banen etc. is niet langer zichtbaar.

Wat heeft deze wijziging voor consequenties?

 • je kunt minder makkelijk linken met mensen die wat verder van je af staan (zie boven)
 • recruiters met een onbetaald account op LinkedIn kunnen niet meer de volledige profielen zien van hun 3e-graads connecties. Zij kunnen alleen nog goed gebruik maken van de functionaliteiten die LinkedIn hen biedt door een betaald account te nemen.
 • als werkzoekende wordt je nu minder vaak gevonden in de zoekopdrachten van diezelfde recruiters: zelfs als je je profiel heel goed hebt ingevuld met allerlei woorden waarop recruiters kunnen zoeken, wordt je niet langer gevonden als mensen zich buiten je 1e- of 2e-graads contacten bevinden.

Wat kan je eraan doen?

Als je gevonden wilt worden:

 • In zoekopdrachten is nog wel je headline zichtbaar. Zorg er dus voor dat daar duidelijk in staat wie je bent en wat je te bieden hebt. Eventueel kun je hierin ook je e-mailadres of zelfs je telefoonnummer opnemen, maar dat wordt niet altijd geaccepteerd door LinkedIn. De duidelijke headline is ook belangrijk om te zorgen dat recruiters het trucje kunnen toepassen dat ik hieronder heb uitgelegd.
 • Zorg voor een goede, zakelijke profielfoto.
 • Breid je netwerk uit: hoe meer mensen 1e-graads connecties zijn, hoe groter je 2e-graads netwerk. Op die manier kan je een aantal huidige 3e-graads contacten ‘dichterbij’ halen en tot 2e-graads contacten maken. En dan ben je dus ook voor meer mensen zichtbaar als ze een zoekopdracht uitvoeren.
 • Je kunt je profiel upgraden, waardoor je profiel voor iedereen zichtbaar wordt (ook mensen buiten je 1e- en 2e graad dus) en anderen je altijd berichten kunnen sturen, zonder dat je je e-mailadres hoeft te vermelden. Handig als je op zoek bent naar werk!

Als je iemand wilt vinden (werknemer, klanten):

Er is een trucje waarmee je toch profielen kunt zien die eigenlijk niet zichtbaar voor je zijn omdat ze buiten je 1e- en 2e-graads contacten vallen. Volg deze stappen:

– ga naar het profiel dat je nu niet geheel kunt zien (je ziet alleen de eerste letter van de achternaam) en kopieer de tekst uit de headline.
– Zorg dat je uitlogt op je LinkedIn-account (of ga naar een browser waarin je niet bent ingelogd op je LinkedIn-account)
– ga naar een zoekmachine, bijvoorbeeld Google. Type in: site:linkedin.com met daarachter de tekst die je gekopieerd hebt uit de headline van het profiel dat je wilt bekijken
– als je klikt op het resultaat in Google, kan je ineens wel het hele profiel zien. Tadaa! 🙂
– let op: dit werkt alleen als de headline specifiek genoeg is. Je kunt uiteraard ook de voornaam toevoegen in de zoekopdracht, om de kans op het juiste zoekresultaat te krijgen.

Reacties

reacties

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *