Lijsten op Facebook: hoe werkt dat precies? – uitleg

Tegenwoordig kan je je vrienden op Facebook indelen in ‘lijsten’. Dat is handig, want op die manier kan je bepalen van wie je veel of weinig berichten wilt zien en welke mensen jouw berichten mogen zien. Je wilt wellicht wel eens iets posten dat niet zichtbaar mag zijn voor je baas bijvoorbeeld. Je bent overigens niet verplicht mensen in lijsten in te delen.

Lijsten

Facebook heeft voor iedereen al een aantal lijsten gemaakt:

– Goede vrienden: van deze mensen zie je veel berichten in je timeline
– Kennissen: van deze mensen zie je minder berichten. Wil je dat deze mensen jouw eigen berichten niet zien, kies dan ‘vrienden behalve kennissen’ als je een update plaatst. Per update kan je aangeven welke groep dat bericht mag zien.
– Niet toegankelijk: hierin kan je mensen plaatsen waar je wel een Facebook-vriendschap mee hebt, maar die je updates niet mogen zijn.  Je zou bijvoorbeeld je baas in deze categorie kunnen plaatsen. Let op: deze mensen kunnen je berichten wél lezen als je ‘openbare updates’ plaatst of als je hun naam ‘tagt’ in je update.

Uiteraard kan je zelf bepalen wie je als vriend en wie je als kennis bestempeld en welke mensen in de niet-toegankelijk-lijst komen te staan. Handig: mensen kunnen niet zien of ze in een bepaalde lijst staan en ze krijgen geen bericht als je ze in een bepaalde lijst plaatst.

Mensen toevoegen aan lijst

Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden:

– Als je op iemands eigen pagina staat, ga dan rechtsboven, onder de grote foto, met je muis op de knop ‘Vrienden’ staan (niet klikken). Nu verschijnen de lijsten die je hebt en kun je de persoon toevoegen aan één of meerdere van je lijsten. Er komt dan een vinkje te staan voor de lijst waaraan de persoon is toegevoegd. Onderaan het lijstje staat mogelijk ‘zie alle lijsten’ als je meer lijsten hebt dan er in eerste instantie getoond worden.

– Als je iemand een vriendschapsverzoek hebt gestuurd, kan je met de muis over de tekst ‘vriendschapsverzoek gestuurd’ gaan en ook dan verschijnt het uitklapmenu waarin je iemand aan één of meer lijsten kan toevoegen.

– Klik op ‘Home’ rechtsbovenin een Facebookpagina. Kijk dan in de linkerkolom en scroll naar beneden tot je ‘Vrienden’ ziet staan. Klik daarop. Je krijgt nu een overzicht van de lijsten die je hebt. Selecteer een lijst die je wilt bewerken. Aan de rechterkant zie je nu een zoekvakje onder ‘In deze lijst’. Daar kan je naar mensen zoeken die je wilt toevoegen. Ook kan je mensen kiezen uit de suggesties die Facebook je geeft (ook aan de rechterkant). Als je veel mensen tegelijk wilt toevoegen, klik dan onderaan de suggesties op ‘meer suggesties weergeven’. Klik op de mensen die je wilt toevoegen.

Mensen verwijderen van een lijst

– Klik op ‘Startpagina’ rechtsbovenin een Facebookpagina. Kijk dan in de linkerkolom en scroll naar beneden tot je ‘Vrienden’ ziet staan. Klik daarop. Je krijgt nu een overzicht van de lijsten die je hebt. Selecteer een lijst die je wilt bewerken. Rechtsbovenin zie je een overzicht van mensen ‘in deze lijst, met daaronder een aantal foto’s. Klik op ‘alles weergeven’. Klik op de mensen die je wilt verwijderen uit je lijst en daarna op voltooien.

Smartlists

Naast de standaardlijsten (vrienden, kennissen) zijn er ook ‘smartlists’ die automatisch worden bijgewerkt op grond van eigenschappen die jij gemeen hebt met bepaalde Facebookvrienden (bijvoorbeeld een gezamenlijke werkgever of woonplaats). Bijvoorbeeld: alle mensen die binnen 50 km van jouw woonplaats wonen, worden automatisch toegevoegd aan de smartlist met de naam van je woonplaats. Komen er facebookvrienden ineens ook binnen die 50 km wonen, dan worden ze automatisch toegevoegd aan de smartlist. Facebook baseert dit op gegevens die je Facebookvrienden op hun profiel hebben staan.

Tip: Je kunt de lijsten aanpassen (bijvoorbeeld de straal rond je woonplaats groter of kleiner maken, of de leeftijd van studiegenoten die je in een lijst wilt, inperken) via ‘lijst beheren’ rechtsbovenin je scherm als je een bepaalde lijst hebt geselecteerd. Ook kan je zelf mensen toevoegen aan de lijst of er juist van verwijderen.

Let op: als bepaalde informatie op je profiel alleen zichtbaar is voor bepaalde vrienden, zoals bijvoorbeeld je woonplaats, dan kunnen ook alleen die vrienden toegevoegd worden aan de smartlist ‘woonplaats’.

Let op: als je zelf iemand aan een smartlist toevoegt, bijvoorbeeld omdat je collega’s was bij hetzelfde bedrijf, dan krijgt die persoon de vraag om het bedrijf toe te voegen aan zijn profiel. Die persoon kan dan zelf kiezen of hij/zij die info inderdaad wil toevoegen aan zijn/haar profiel. Ook als de persoon dat niet doet, wordt de persoon toegevoegd aan je lijst.

Kiezen welke updates je wilt zien – per lijst

Per lijst kan je kiezen wat voor updates je precies in je timeline wilt zien. Ga hiervoor naar een specifieke lijst (zie hierboven hoe je dat doet) en klik op ‘lijst beheren’ en dan ‘weer te geven updates’. Vink aan welke updates je wilt zien.

Updates alleen zichtbaar voor bepaalde lijsten

Als je updates plaatst op je Facebookpagina, kan je ervoor kiezen deze voor iedereen zichtbaar te maken, of slechts voor mensen op één of meerdere lijsten. Als je een update hebt geschreven (maar nog niet geplaatst), zie je links van de knop ‘Plaatsen’ nog een tweede knop. Hier kan je aangeven welke groep je update mag zien.

Deze optie kun je gebruiken om berichten alleen zichtbaar te maken voor bepaalde mensen of voor bepaalde mensen juist niet.

Let op: mensen die je ‘tagt’ en hun vrienden, kunnen ook altijd zien wat je post, onafhankelijk van de lijst waarin je ze hebt geplaatst.

Deze info heb ik samen gesteld op basis van de Help-sectie van Facebook.

Reacties

reacties