Leon Wecke

Een 10 is voor God, een 9 voor de docent, dus jij krijgt een 8

“Een 10 is voor God, een 9 voor de docent, dus jij krijgt een 8”. Deze woorden sprak Leon Wecke toen ik ruim 10 jaar geleden mijn mondelinge tentamen voor het vak “Inleiding Polemologie” afgerond had. Leon Wecke is zaterdag 13 juni op 83-jarige leeftijd overleden. Destijds was hij dus al 73! Een markante man, ik denk niet dat iemand die hem gekend heeft, hem ooit zal vergeten… Zijn overlijden zet me aan het denken over de colleges die ik bij hem gevolgd heb en de invloed daarvan op mijn leven.

Bosnië-Herzegovina
In de zomer van 2003, met net mijn propedeuse op zak, maakte ik een indrukwekkende reis naar Bosnië-Herzegovina met het Samenwerkingverband Vrijzinnige Jongeren (SVJ). We spraken met leeftijdgenoten die de oorlog hadden meegemaakt en bezochten samen Sarajevo, Tuzla, Srebrenica en Mostar. In de hete zon ontdeden we stukken grond van struiken en maakten we mozaïeken voor in de vloer van het vredescentrum in Tuzla.

Inleiding polemologie
Als kind was ik ‘als de dood’ voor alles wat te maken had met oorlog en de dood. Als er in de kerk in een lied het woord ‘dood’ voorkwam, sloeg ik dat standaard over… De reis naar Bosnië was, achteraf gezien, een eerste stap in een nieuwe richting. In mijn studie Cultuur- en Godsdienstpsychologie ging ik me meer en meer richten op de multiculturele samenleving. In 2004 volgde mijn eerste vak bij het Centrum voor Internationaal Conflict – Analyse & Management (CICAM): Inleiding Polemologie (wetenschap van oorlog en vrede), gegeven door Leon Wecke en Ben Schennink, met wie ik later bij IKV Pax Christi nog zou samenwerken. Leon Wecke was bijna 50 jaar geleden oprichter, vocht met succes zijn pensioen aan en werkte er nog altijd.

Een stapel sigarendoosjes en een vliegtuig
Ik herinner me zijn kamer, ik geloof zelfs dat ik daar mijn mondelinge tentamen moest afleggen: het lag er VOL met papier (klik op de link voor een foto daarvan) – voor de mensen die mij kennen: mijn huis is er niets bij! Het stonk er gigantisch naar rook. Leon Wecke rookte sigaren en niet zo zuinig ook. Op de een of andere manier had hij geregeld dat ‘ie dat daar gewoon mocht blijven doen. Bij binnenkomst stond er gelijk links een hoge stapel sigarendoosjes, als een soort toren, met een speelgoedvliegtuig ‘erin gevlogen’. Volgens dit in memoriam waren het er zelfs 800…

Veel geleerd!
Leon Wecke gaf les met ontzettend droge humor en heel veel kennis van zaken. Via Leon Wecke hoorde ik voor onder andere over Galtung, die geweld omschrijft als de oorzaak van de afstand tussen potentie en actualiteit, de afstand tussen wat we van onszelf zouden kunnen maken en wat we er daadwerkelijk van maken. En over het Thomas-theorema: “If men define situations as real, they are real in their consequences”. Ook leerde Leon Wecke ons van alles over vijandsbeelden, framing strategieën en terrorisme. Tijdens een ander vak van hem leerde ik over “Legitimatie van Veiligheidsbeleid”. Ik weet even niet meer zeker of hij ook lessen gaf bij het vak “Actuele Vraagstukken van Oorlog en Vrede”. Hoe dan ook: ik heb veel geleerd van deze markante man!

Vervolgstudie in Engeland
Later volgde ik nog een vak over de Balkan, inclusief een uitgebreide Dayton-simulatie waarbij we anderhalve dag lang in teams onderhandelden over een grondwet en landsgrenzen. Mijn stage bij Press Now, over vrije pers in conflictgebieden, werd deels begeleid vanuit het CICAM. Ik studeerde af op een onderzoek naar de mogelijkheid om media op een positieve manier in te zetten in Rwanda, voor het bijeenbrengen van bevolkingsgroepen, na de destructieve rol van radio-uitzendingen tijdens de oorlog daar. En na mijn afstuderen vertrok ik naar Engeland voor een tweede Masteropleiding: International Conflict Resolution aan het Peace Studies Department in Bradford.

Bepalende invloed
Ik weet nog dat het volgen van de lessen van Leon Wecke in het begin lastig te volgen waren. Was het zijn manier van spreken? Ik herinner me dat ik vond dat hij sprak in ‘schrijftaal’ met allerlei bijzinnen. Of was het mijn gebrek aan kennis op dit onderwerp op dat moment? Ik weet het niet. Twee dingen weet ik wel: Leon Wecke zal ik nooit vergeten en als de vakken bij het CICAM me niet zo geïntrigeerd hadden, was ik vermoedelijk niet in Engeland terecht gekomen, was ik later niet bij IKV Pax Christi gaan werken, was ik niet in Israël/Bezette Palestijnse Gebieden en Sri Lanka terecht gekomen enzovoorts… Kortom: mijn leven had er dan heel anders uitgezien!

Wij zijn aan zet
Dank Leon Wecke, voor je markante persoonlijkheid, je tegendraadsheid ook, en voor het feit dat je jarenlang je kennis op anderen hebt overgedragen. Het is nu aan ons om die kennis verder te verspreiden én toe te passen in wereld!

Bron foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Leon-wecke-1423080237.jpg

Een mooi filmpje van Omroep Gelderland waarin Leon Wecke geportretteerd wordt: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2094881/Afscheid-Nijmeegse-polemoloog-en-columnist-Leon-Wecke

 

Reacties

reacties

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *