Chatterbox for Periscope - Poll 4

Chatterbox voor Periscope: polls voor meer engagement & live comments teruglezen

Als je een Periscope-uitzending bekijkt, gaan de comments (reacties) soms erg snel, zeker als er veel deelnemers aanwezig zijn tijdens een uitzending. Het kan dan gebeuren dat je een comment mist. Daar is nu een oplossing voor: het programma Chatterbox for Periscope. Chatterbox biedt ook nog iets anders handig: als uitzender kan je er Polls mee organiseren, live tijdens je uitzending.

Wat is Chatterbox voor Periscope?

Chatterbox is een extensie (soort mini-programma) dat je kunt installeren in de internetbrowser Chrome (alleen op je computer of laptop, dus niet op je telefoon). Het ‘leest’ de reacties die mensen geven tijdens een Periscope-uitzending en plaatst die in een apart scherm naast de uitzending die je aan het kijken bent. Het ziet er dan zo uit: de uitzending zie je aan de linkerkant, het Chatterbox-veld aan de rechterkant:

Chatterbox Screenshot

Chatterbox installeren

“Chatterbox for Periscope” installeren is heel simpel. En gratis 🙂

 1. Ga in je Chrome browser naar: https://chrome.google.com/webstore/detail/chatterbox-for-periscope/bdgkofekoejgkpjbjmdhmmdfckgfgigg?ref=producthunt
 2. Klik rechts bovenin op “Toevoegen aan Chrome”:

  Screen Shot 2015-11-11 at 14.37.01
 3. Klik op “Add extension”Screen Shot 2015-11-11 at 14.37.12
 4. Je ziet dan dat er in je browserbalk een icoontje is verschenen: een praatwolkje met drie witte bolletjes erin. Ook zie je de melding dat Chatterbox for Periscope toegevoegd is aan Chrome. Je kunt gewoon op het kruisje klikken, dan gaat die melding weg. Het icoontje blijft staan. Chatterbox is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

  Screen Shot 2015-11-11 at 14.37.31

Chatterbox gebruiken

Als je Chatterbox geïnstalleerd hebt (zie hierboven), dan kan je ‘t gaan gebruiken. Je gaat daarvoor naar iemands Periscope-website: periscope.tv/username. Als die persoon nu aan het uitzenden is of in de afgelopen 24 uur een uitzending heeft gedaan, klik je op één van die uitzendingen. Vervolgens klik je op het Chatterbox-icoontje in je browser. Het veld van Chatterbox verschijnt dan naast de uitzending. Het kan eventjes duren, maar na een tijdje zie je de comments die je in beeld ziet bij de uitzending, ook terug in het Chatterbox-veld. Je kunt dan dus ook scrollen naar eerdere comments als je ergens iets gemist hebt.

Comments teruglezen

Je ziet de uitzending aan de linkerkant en de comments aan de rechterkant in het Chatterbox-veld. Als het scherm vol raakt met comments, kan je naar boven en naar beneden scrollen, zodat je de comments alsnog kunt zien. Erg handig!
Als je op iemands handle klikt (de Periscope-naam), dan kom je op de Periscope-website van die persoon: periscope.tv/username, waar je de uitzendingen van die persoon kunt bekijken van de laatste 24 uur.

Polls

Tijdens een uitzending kan je een Poll organiseren, bijvoorbeeld om je kijkers te vragen of ze de voorkeur voor optie A of optie B hebben. Denk aan twee voorkanten voor je nieuwe boek waar je uit wilt kiezen en waar je graag de mening van je publiek over wilt, vinden ze geel of blauw mooier? Of vraag kijkers naar hun ervaring ergens mee: hebben ze je nieuwe ebook al gezien, ja of nee? Hebben ze al eens klanten binnengehaald via LinkedIn, ja of nee?

Zo start je een Poll

 1. Zorg dat je tijdens je eigen live-uitzending ook je computer/laptop aan hebt staat en dat je je eigen uitzending in beeld hebt (met het geluid uit) via Periscope.tv/username.
 2. Klik op het Chatterbox-icoontje
 3. Klik rechts bovenin op “Poll”

  Chatterbox for Periscope How to start a Poll

 4. Je ziet dan het volgende:

Chatterbox for Periscope Poll 1

5: Vul de velden in, bijvoorbeeld met de kleuren geel en blauw, en klik op “Start Polling!”

Screen Shot 2015-11-11 at 14.57.35
6. Je ziet dan dit:

Chatterbox for Periscope Poll 37. Vraag mensen in je scope om geel of blauw te typen als antwoord op je vraag (denk weer aan het voorbeeld van de voorkant van je nieuwe boek).

8. Elke keer dat iemand een antwoord ingeeft, wordt de poll geüpdate: live! Je ziet ‘m dus live op je scherm veranderen. Je kunt natuurlijk met je telefoon de poll op je computerscherm filmen, zodat ook anderen de resultaten live kunnen zien:

Chatterbox for Periscope - Poll 4Handig: iedereen kan maar 1x stemmen! Elke stem wordt maar 1x meegeteld (dus ook als mensen de poll proberen te beïnvloeden door vaker te stemmen) en de eerste stem die iemand geeft telt. Later van mening veranderen is niet mogelijk.

Het mooie is dat je nu direct zicht krijgt op wat je publiek ergens van vindt!

Waarvoor kan je Chatterbox nog meer gebruiken?

 • Als de commentaren op je telefoon te klein zijn om te lezen, kan je je computerscherm met Chatterbox ernaast houden: daar zie je de comments dan in wat grotere letters en op een groter scherm. Handig!
 • Je kunt achteraf de commentaren teruglezen. Misschien heb je vragen van mensen gemist? Je kunt ze dan alsnog een berichtje met het antwoord sturen. Of een scope over die vraag doen natuurlijk. Overigens is het handiger dit via Katch.me terug te kijken. Je kunt mensen dan direct via Twitter een reactie sturen (dat kan via Chatterbox niet, want binnen Chatterbox leidt klikken op de naam naar de Periscope-website van die persoon en niet naar het Twitter-profiel).
 • Je kunt uitzendingen van anderen bekijken met de comments aan via Chatterbox. Welke vragen worden er gesteld aan anderen in jouw vakgebied? Je kunt zo ideeën opdoen voor je eigen scopes. Ook dit is mogelijk via Katch.me overigens. Het is dan natuurlijk wel een vereiste dat de scoper zijn/haar uitzendingen opslaat en beschikbaar maakt via Katch.me

Reacties

reacties