Aftappen Social Media: Nederlandse overheid moet zich houden aan privacyregels

Dat vindt Arjan El Fassed, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks.

Het spanningsveld tussen ‘opsporing’ en ‘privacy’ is recent veel in het nieuws rond de moord op een Amsterdamse juwelier: de namen en pasfoto’s van de verdachten werden vrij gegeven om ze op te kunnen sporen. In welke mate hebben verdachten nog recht op privacy? En wat nou als zij niet de daders blijken te zijn?

Ook rond Social Media speelt deze vraag, op een net wat andere manier. De website van GroenLinks meldt: “Nederlanders worden op sociale media zoals Facebook, Twitter, Hyves en ook via google.nl gevolgd door opsporingsdiensten van politie of justitie. Demissionaire staatssecretaris Teeven (justitie) weigert inzage te geven hoe vaak deze diensten internetters in de gaten houden.”

Teeven geeft aan dat het niet in het belang van opsporingsonderzoek zou zijn als gegevens over het aftappen bekend worden gemaakt én dat het mensen zou ontmoedigen om Social Media te gebruiken.

Arjan El Fassed, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, geeft terecht aan: “Het gebruik van social media schrikt alleen maar af als die kans groot is. […] Bovendien schrijven privacyregels voor dat internetters worden geïnformeerd als ze afgetapt worden. Daar moet de Nederlandse regering zich gewoon aan houden. De staatssecretaris […] schakelt […] een onafhankelijke rechterlijke controle op de toepassing van dit soort opsporingsmethoden uit. Dat is onaanvaadbaar in een democratische rechtstaat.”

GroenLinks gaat aan de informatie over aftappen nu proberen los te krijgen bij de providers van de verschillende Social Media.

Ik ben benieuwd hoe dit hoofdstuk in het boek ‘opsporing vs. privacy’ er verder uit gaat zien.

Update 8 mei 2012, van nu.nl: Ook Sociale Media zwijgen over aftappen

Reacties

reacties

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *